Credit: Chuck Choi

Jamaica Bay Wildlife Refuge, Visitor Contact Station

BBB’s adaptive reuse of an outdated New York City park building at the Jamaica Bay Wildlife Refuge creates a sustainable, new visitor center that provides space for educational, administrative and retail facilities.

The new visitor contact station at the Jamaica Bay Wildlife Refuge serves as the gateway to one of the most important avian flyways in the northeastern United States. It provides exhibit and presentation spaces for the public, as well as a resource library, administrative offices, bookshop, outdoor education lab, and public restrooms. The building is set on a bluff, nestled within a sensitive wetland landscape overlooking Jamaica Bay. The project adaptively reused a 1960’s-era maintenance structure that was inherited from the New York City Department of Parks & Recreation, and doubled its size to total approximately 8,000 SF.

 

Client

National Park Service

Location

Queens, NY

Size

8,000 SF (Visitor Center); 3000 SF (Maintenance Facility)

Completed

2006

People

FAIA, LEED AP
Partner, Director of Historic Preservation
Partner-in-Charge