Credit: Chuck Choi

Massachusetts Institute of Technology, Morris and Sophie Chang Building

BBB’s comprehensive renovation and rooftop addition has recharged MIT’s historic Building E52 for reinvigorated academic use and institute-wide conferencing.

Prominently located on the Charles River, the 6-story building constructed in 1938 houses administrative suites for the Sloan School of Management, the Department of Economics, and an Institute conference center in the former home of the Faculty Club. To improve a building that was challenged by deep floor plates, low ceilings, and warren-like layouts, the design incorporates abundant daylight, glass, and new communicating stairs that provide clear circulation routes throughout the building. The crown jewel of the building is a new glass-enclosed rooftop conference center with sweeping views of the Boston skyline that accommodates 700 people and features technology, acoustics, moveable partitions, and furniture that allow for maximum flexibility. Extensive interviews with the Sloan School’s administrative departments determined the design of flexible suites of offices, workstations, and meeting spaces, situated in the Chang Building to provide “one-stop shopping” for MBA student services. Offices were designed to be flexible for future change by being adaptable for individual or shared use, from one to four occupants.

 

Client

Massachusetts Institute of Technology

Location

Cambridge, MA

Size

155,000 SF

Completed

2016

People

AIA, LEED AP
Partner
Partner-in-Charge
AIA, LEED AP
Associate Partner
AIA, LEED AP
Associate Partner
AIA, LEED AP
Senior Associate
AIA, LEED AP
Senior Associate
Senior Associate, Director of Graphic Design
LEED AP
Associate, Environmental Graphics